Overleg:Recht van hypotheek
Onderwerp toevoegenWSNP ivm. hypotheek
[brontekst bewerken]Als iemand in de WSNP komt, met een onverzekerd koophuis van €1.000.000,00 en het huis vervolgens afbrand, hoe komt de bank nog aan de schuld voor de lenende partij? Als iemand nl. in de WSNP komt, worden de schulden pas aan het einde verdeeld en is het hoogst onwaarschijnlijk dat de bank nog veel terug zal zien van de hypotheek.
- Ten eerste: een koophuis van 1 miljoen is doorgaans niet onverzekerd. Zie assurantiebeding.
- Ten tweede: Iemand met zo'n duur koophuis komt niet in de WSNP, dan moet 'ie eerst maar dat huis verkopen en van de overwaarde de schuldeisers (ten dele) afbetalen. Met zo'n duur huis woon je een beetje boven je stand om in de WSNP terecht te komen.
- De verschuldigde rente die --tijdens de WSNP-- niet betaald wordt valt ook onder het hypotheekrecht. Dus de overwaarde van het pand wordt "opgegeten" door de achterstallige rente die steeds verder oploopt. De andere schuldeisers zullen daar niet blij mee zijn.
- Ten derde: als iemand in de WSNP komt, dan gaat de bank heus geen drie jaar wachten. Als het pand niet (meer) verzekerd is, dan zal de bank extra haast maken om te gaan executeren.
- Wellicht gaat de bank de grond executeren. Het recht van hypotheek rust immers op de grond. Voor de restschuld deelt de bank mee in de WSNP.
- Ten overvloede: indien de brand door de eigenaar is aangestoken, dan is dat benadeling van de schuldeisers, en dan wordt de WSNP acuut gestaakt, dus zónder schuldsanering. - Maiella 8 mrt 2010 18:33 (CET)
Recht van hypotheek
[brontekst bewerken]In Nederland is "recht van hypotheek" de juiste titel. Vergelijk: "pandrecht". Hoe zit dat in België? - Maiella 8 mrt 2010 19:34 (CET)
- Wat mij daarnaast interesseert is de vraag hoe de wettelijke hypotheek werkt. Dat de voogd met zijn gehele vermogen instaat voor de wijze waarop hij het beheer over het vermogen van de minderjarige heeft gevoerd begrijp ik, maar als er geen hypotheek is ingeschreven hoe kan dan worden verhinderd dat de voogd goederen, bij voorbeeld zijn woning, toch verkoopt terwijl hij een zootje van dat beheer heeft gemaakt? Peter b 15 mrt 2010 10:10 (CET)
- @Maiella: Voor wat beteft de Nederlandse situatie is het inderdaad beter om van Hypotheek (juridisch) Recht van hypotheek te maken. Hoe dat in Belgie zit, weet ik niet
- @Peter b: V.w.b. de Nederlandse situatie geldt dat een voogd voor verkoop van goederen die toebehoren aan de minderjarige machtiging van de kantonrechter nodigt heeft, zie art 1:345 BW. V.w.b. registergoederen zal de notaris zien dat een minderjarige rechthebbende is en dus die machtiging eisen, maar indien de voogd de bankrekening van de minderjarige plundert is daar eigenlijk nauwelijks wat tegen te doen. Eventueel kan de ktr de voogd verplichten dat hij aanvullende zekerheid (voor registergoederen: recht van hypotheek vestigt), o.g.v. art 1:363 BW. Astrion 15 mrt 2010 11:49 (CET)
- @Astrion:de NL-situatie kende ik wel 🙂, ik ben vooral geïnteresseerd hoe dit in België in de praktijk is geregeld, met name die wettelijke hypotheek. Zoals het er nu staat lijkt het alsof daar geen akte voor nodig zou zijn, maar wellicht zie ik dat verkeerd. Peter b 15 mrt 2010 14:02 (CET)
Zakelijk recht
[brontekst bewerken]Ik weet niet hoe het in België zit, maar voor Nederland geldt dat hypotheek GEEN zakelijk recht is. Een zakelijk recht is een beperkt recht (d.w.z. een recht afgeleid van een meer omvattend recht, zoals eigendom) dat ALLEEN op een zaak kan rusten. Een zaak is een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object (art. 3:2 BW).
De eerste zin zegt dat het recht van hypotheek een zakelijk recht op een registergoed is. Een registerGOED. Dit hoeft niet per sé een zaak te zijn. Het recht van hypotheek staat niet voor niets in boek 3 van het Burgerlijk Wetboek. Boek 5 gaat over zakelijke rechten (rechten die alleen op zaken kunnen worden gevestigd). Boek 3 gaat over het vermogensrecht, waaronder ook de rechten zijn opgenomen die zowel op zaken als op vermogensrechten gevestigd kunnen worden. Onder deze laatste vallen vruchtgebruik, pand en hypotheek.
De pagina Zakelijk recht is an sich dus ook onjuist. Deze begint namelijk met de stelling dat een zakelijk recht op een zaak of een ander goed rust, wat dus feitelijk onjuist is. Een zakelijk recht kan immers enkel op een zaak rusten. De naam zegt het in feite al. Woody|(?) 18 dec 2011 18:34 (CET)
- De term "zakelijk recht" werd al gebruikt tijdens het oude BW (vóór 1992). Nadien is de term "zaak" vervangen door "goed". Zodoende heeft de term zakelijk recht (eigenlijk: goederenrechtelijk recht) betrekking op goederen! Pand en hypotheek zijn zakelijke zekerheidsrechten. Pand heeft betrekking op een zaak. Hypotheek heeft betrekking op een registergoed. Meestal zijn dat zaken: een perceel grond, idem met een gebouw erop, een vliegtuig, een schip. Maar je kunt ook een hypotheek vestigen op een recht van opstal (een gebouw zonder de grond). - Maiella (overleg) 19 dec 2011 18:03 (CET)
Onderpand
[brontekst bewerken]Volgens mij is "recht van hypotheek" hetzelfde als "recht op onderpand". Zie onder andere [1] en [2]. Ene Patrick heeft dat weer verwijderd met de motivatie dat ik de term "recht van pand" zou bedoelen (waarop hij dat baseert is me volslagen onduidelijk), wat inderdaad een andere betekenis heeft. Madyno (overleg) 13 feb 2014 13:03 (CET)
- Het is zeker niet gebruikelijk om de benaming 'recht van onderpand' als alternatief voor 'recht van hypotheek' te gebruiken, zoals u met uw bewerking suggereerde. In de door u opgegeven bronnen wordt dit ook niet gedaan. Woody|(?) 13 feb 2014 13:10 (CET)
- Heeft deze discussie te maken met het verschil tussen Nederland en België (c.q. Nederlands en Belgisch taalgebruik)? – Maiella (overleg) 14 feb 2014 02:42 (CET)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Recht van hypotheek. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20140103182212/http://www.duits-recht.nl/blog/item/5-hypotheek-en-grondschuld-in-het-duits-recht toegevoegd aan http://www.duits-recht.nl/blog/item/5-hypotheek-en-grondschuld-in-het-duits-recht
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 17:22 (CEST)